Glenn Van Looy

Who is... Glenn Van Looy?

Meet our star: Glenn Van Looy 

Glenn Van Looy is één van de meest toonaangevende euphonium solisten van het moment.

Alvorens af te studeren met de hoogste onderscheiding aan het Lemmensinstituut te Leuven, in de klas van Nick Ost, genoot Glenn eenopleiding in verschillende muziekacademies. Zijn eerste lessen kreeg hij van zijn vader, waarna hij de middelbare en hogere graad afwerkte in de MAGO te Antwerpen bij Arthur Vanderhoeft. Vervolgens stroomde hij door naar de Kunsthumaniora Antwerpen, eveneens bij Nick Ost.

De prille carrière van Glenn begon in de lokale fanfare van zijn vader. Reeds op 11-jarige leeftijd kreeg hij een vaste stek bij Festival Brass Band in kampioensdivisie, aanvankelijk als tweede euphonium, maar al snel lag de solo euphonium plaats in het vizier. Deze positie bekleedde hij tevens een decennium lang bij Brass Band Heist, alvorens de rangen van Brass Band Buizingen te vervoegen in 2013. Momenteel is Glenn solo euphonium van Valaisia Brass Band in Zwitserland.

Glenn’s muzikale parcours, als solist en als bandlid, omvat een lijst van successen in wedstrijden over de hele wereld. Zo won hij de prijs van beste solist bij de Vlaamse Open kampioenschappen in Mechelen en tweemaal tijdens het WMC in Kerkrade. Ook in Engeland bleef hij niet onopgemerkt en won hij prijzen tijdens de National Brass Band Championships in 2011 in de Royal Albert Hall, British Open Senior Cup en Trophy, alsook tijdens de Doctor Martins Contest.

Glenn nam deel aan verscheidene solo wedstrijden en won onder meer het Europese kampioenschap voor solisten in Linz, Oostenrijk. Hij was de jongste winnaar ooit van de British Open Solo Championship en verzilverde tevens de International Soloist of the Year Award tijdens de Ern Keller Memorial in Sydney, Australië. Hij won prestigieuze titels zoals de Jeju International Brass Competition in Zuid-Korea, UFAM wedstrijd in Parijs, Lieksa International Euphonium Competition in Finland en de Dexia Classic in België.

Na het debuutalbum ‘Move Their Mind’, lanceerde Glenn in 2013 een tweede cd met Manger Musikklag en Allan Withington. ‘Stories of Life’ won,
kort na de release, de Brass Band World Magazine en British Bandsman Magazine ‘Best Solo CD of the Year’ award, alsook de 4barsrest prijs. Bovenop ontving hij de titel ‘Player of the Year’. Ondertussen is ook ‘Lost Treasures’ uitgebracht, een derde schijf met highlights uit het mooie en meer ‘klassieke’ euphonium repertoire.

Naast solistische performances is Glenn ook actief als dirigent, leraar enjurylid. Deze zijsprong in zijn carrière was meteen succesvol: een overwinning in de Welsh Open met de Filton Concert Band. Als principal guest conductor van Brass Band de Lyon (Fr), won hij de titel in de Excellence Division. Glenn is vaste dirigent van La Stephanie in Sembrancher (Zw) en is een gegeerd gastdirigent in Europa en Australië.