Radek Baboràk

Who is... Radek Baboràk

Meet our star: Radek Baborak 

Radek Baborák werd geboren in een muzikaal gezin. Hij begon zijn hoornstudies op achtjarige leeftijd bij Karel Krenek. Op twaalfjarige leeftijd was hij winnaar van het radioconcours Concertino Praag. Drie jaar later winnaar van de Praagse voorjaarswedstrijd.
Van 1989 tot 1994 studeerde Radek Baborák hoorn bij professor Bedřich Tylšar.

Opmerkelijke orkesten over de wereld

Radek Baborák is verschenen als gastartiest met vele opmerkelijke orkesten over de hele wereld, waaronder het London Philharmonic Orchestra, het Beierse Radio Symfonie Orkest, het München Philharmonic, Bamberg Symphony Orchestra, Wurttemberg Chamber Orchestra, Internationale Bachakademie Stuttgart, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, SWR Symphony Orchestra, Mozarteum Orkest van Salzburg, het Tsjechische filharmonisch orkest, St. Petersburg Philharmonic, Orchestre National de Lyon, Tokyo Philharmonic Orchestra, NHK Symphony Orchestra. Hij is verschillende keren op televisie verschenen en heeft recitals gegeven op internationale festivals over de hele wereld. Op de ARD-wedstrijd in München 1997 trad hij op met het Afflatus Quintet en won de eerste prijs in de categorie windquintet.

Op 18-jarige leeftijd aanvoerder van het Tjechische Hoorn orkest

Hij was pas 18 toen hij werd benoemd tot aanvoerder Hoorn van het Tsjechische filharmonisch orkest. Van 1996 tot 2000 was hij hoornist van het Filharmonisch Orkest, van 2000 tot 2002 was hij aanvoerder hoorn van het Symfonieorkest van Bamberg en van 1998 tot 2000 gastprofessor aan de  Fondazione Arturo Toscanini achtereenvolgens aan Hermann Baumann. Van 2002 tot 2011 was hij hoornist van het Filharmonisch Orkest.
Radek Baborák is momenteel actief als freelancer. Hij arrangeerde de solo cello-suites van Bach voor Hoorn, en tijdens een gedenkwaardige gelegenheid bij een concert in Teplice in 1998 vermaakte hij een publiek met een van zijn Bacharrangementen toen het concert werd verlaat omdat de lichten uitvielen.